Murrelektronik

Logistiek

nov 08, 2016

IO-Link by Murrelektronik: Easy-to-use

Toekomstbepalende technologie om IO-Link-Devices snel en eenvoudig te installeren in uw systeem

Snelle integratie, een korte installatietijd en maximale flexibiliteit – met de IO-Link-veldbusmodules MVK Metall en Impact67 van Murrelektronik bereikt u snel uw doel. De modules zijn de perfecte oplossing om IO-Link-Devices op eenvoudige wijze te installeren in uw systeem.

Waarom de integratie zo gemakkelijk verloopt? Het achterliggende concept heet IODD on Board – een toekomstbepalende technologie van Murrelektronik.

Grote tijdsbesparing: kopieer configuraties naar andere besturingen
De gegevens over sensoren en actuatoren die zijn opgeslagen in de IODD (IO Device Description) worden daartoe direct ingebed in de GSDML-bestanden van de Murrelektronik-veldbusmodules MVK Metall en Impact67. Wanneer er apparaten worden aangesloten, bijvoorbeeld IO-Link-sensoren of IO-Link-ventieleilanden, dan kan een beroep worden gedaan op deze gegevens zonder dat handmatige parametreren of speciale gereedschappen nodig zijn. Dat verloopt heel handig met de al geïnstalleerde PLC-softwaretools en levert vanzelfsprekend een aanzienlijke arbeidsbesparing op. Tot dusver moest namelijk elke nieuwe IO-Link-Device afzonderlijk in de software worden geïntegreerd, waarmee veel tijd was gemoeid. Het was bijzonder vervelend dat deze zelfde arbeidsstappen moesten worden herhaald voor elk volgend nieuw apparaat. Vanaf nu is dat verleden tijd: met Copy & Paste kunnen eenmaal doorgevoerde configuraties gekopieerd worden naar willekeurig welke andere besturing. Het spreekt voor zich dat dit een groot voordeel is voor producenten van seriematig vervaardigde machines.

Autoconfiguratiemodus
Ook voor fabrikanten van speciaal machines bieden de nieuwe vrij te configureren modules grote voordelen: om deze in korte tijd inbedrijf te kunnen nemen is er de autoconfiguratiemodus van Murrelektronik. Het parametreren van de digitale in- en uitgangen vervalt en de kanalen worden aangestuurd zoals wordt bepaald door het besturingssysteem.

Expertmodus
Wie echter waarde hecht aan maximale flexibiliteit, is het best uit met de expertmodus: met behulp van de IO-Link Device Tools van Murrelektronik kan elke losse waarde afzonderlijk worden ingesteld. Het voordeel van deze tools is onder meer dat losse waarden niet alleen hexadecimaal worden weergegeven, maar dat ze bovendien kunnen worden omgerekend naar een indeling naar keuze en daardoor eenvoudig kunnen worden geïnterpreteerd.

Tevreden gebruikers
‘De producenten van seriematig vervaardige machines hebben hier profijt van, omdat ze eenmaal doorgevoerde configuraties met Copy & Paste kunnen kopiëren naar elke andere besturingsinrichting van een machine of installatie.’
Jörg Krautter | Vice President Automation

‘De expertmodus zorgt voor maximale flexibiliteit: met behulp van onze IO-Link Device Tools kan elke afzonderlijke waarde vrij worden ingesteld.’
Bernd Waser | Head of R & D