Blog: Standaardisatie op ieder niveau in de installatie een illusie? Zeker niet! | Murrelektronik

november 1, 2022

Blog: Standaardisatie op ieder niveau in de installatie een illusie? Zeker niet!

 

Wanneer de euforie van ‘het werkt’ voorbij is, volgt een lange periode van optimalisatie op vele vlakken. Hoe kan het efficiënter, goedkoper, makkelijker..? Dit geldt ook voor de ontwikkelingen op het vlak van veldbussen. Na de vertaling van een briljant idee in werkende techniek, ontstond een wildgroei aan veldbussen, bijbehorende protocollen, interfaces, connectoren enzovoorts. Ieder bedrijf hoopte op het monopolie. Een wereld waarin iedereen alleen zijn producten zou moeten kopen omdat hij nu eenmaal de beste veldbus heeft.

Standaard busprotocollen was het begin
Dit droomscenario bleef (natuurlijk) uit en het bewustzijn ontstond dat standaardisatie van doorslaggevend belang zou zijn om een wereld te creëren waarin iedereen kan overleven. Waarin de componenten van de vele leveranciers en ontwikkelaars op alle niveaus data kunnen uitwisselen met elkaar. Hiermee is zeker een begin gemaakt toen wereldwijd de protocollen PROFINET, EtherNet/IP en EtherCAT in gebruik werden genomen. Een begin, maar nog lang niet aan het einde van de droom.

Met IO-Link ook standaardisatie op sensor-actuator niveau
Een volgende stap die reeds is genomen, betreft standaardisatie op het niveau van sensor-actuator. Voor dit laatste stukje, helemaal onderaan de besturingspiramide, is IO-Link een algemeen geaccepteerde oplossing. IO-Link is een bidirectioneel punt-tot-punt communicatieprotocol dat in praktisch alle systemen is toe te passen. Een IO-Link mastergateway legt de verbinding tussen de betreffende (willekeurige) veldbus en het onderste niveau.

Verbinden met systemen op hoger niveau
Tot zover gaan we de goede kant op. Lastiger wordt het wanneer verbindingen moeten worden gelegd met hoger gelegen systemen zoals cloudtoepassingen. Hier ontbreekt voldoende standaardisatie nog om een universele verbinding met een master mogelijk te maken. Oplossingen worden nu gecreëerd middels interfaces die masterfabrikanten zelf schrijven of via IO-Link stacks. In alle gevallen kost het veel tijd en moeite om de uiteindelijk gewenste verbinding tot stand te brengen en daarmee een werkende applicatie.

Een goede oplossing voor dit probleem is de SMI: Standardizes Master Interface (SMI) die in 2019 werd geïntroduceerd. Hiermee is de aansluiting van IO-masters voor alle toegangen te harmoniseren. Of het nu om besturing, veldbusprotocollen, master/device tools (PDCT) of nieuwe IT- of IIoT protocollen zoals JSON of OPC UA gaat. Het geeft gebruikers en machinebouwers de volledige toegangsrechten – onafhankelijk van fabrikant, middelen of installatielocatie van het apparaat.

SMI maakt de weg vrij voor decentralisatie
Naast het feit dat hiermee besturingen veel eenvoudiger zijn te realiseren (van engineering tot inbedrijfstellen) biedt SMI ook de mogelijkheid om data uit alle componenten te halen die mogelijk van belang zijn voor onderhoud, storing zoeken, optimalisatie, wet- en regelgeving, energieverbruik enzovoorts. Dat betekent direct dat SMI de weg vrij maakt naar decentralisatie met alle bijbehorende voordelen.

Wilt u meer lezen over de achterliggende technieken die dit mogelijk maken? Download dan onze whitepaper ‘Onafhankelijkheidsverklaring met SMI’ of neem contact met ons op. Wij hebben een nieuw assortiment IO-Link devices waarin SMI standaard is geïntegreerd. Ik kom graag eens laten zien wat dit kan betekenen voor de installatie in uw machines.

Laurent van der Pluijm
Application Engineer - Murrelektronik BV
E.   l.vanderpluijm@murrelektronik.nl
T.   +31 85 222 02 82
 

 

Het laatste nieuws

Sjaak de Rie nieuw bij Murrelektronik

Per ingang van januari 2021 is Sjaak de Rie in dienst bij Murrelektronik. Hij vervult de functie van Key Account manager.

Leer meer

Singelloop Breda 2020

Met een groep collega's hebben wij deelgenomen aan de alternatieve Singelloop Breda. De Singelloop Breda is een top-loopevenement waar normaal gesproken de gezellige en…

Leer meer

Juni = webinar maand

In de maand juni gaven onze engineers iedere dinsdag om 10 uur een webinar. De webinars zijn in het Nederlands en bestaan uit live demonstraties zodat je direct de toepassing in…

Leer meer

Hallo
Wij zijn er voor jou!
Je kunt ons op diverse manieren bereiken...